4, 5 eta 6
FICOBA - IRUN 2021ko abenduak
#Beveggie2021 Facebook Instagram
Zure doako sarrera BEVEGGIE-ra

Ekitaldi programa

  • Lehenengo jardunaldiaLarunbata 4
  • Bigarren jardunaldiaIgandea 5
  • Hirugarren jardunaldiaAstelehena 6

Berriketan

11:30
Goi mailako kirola – Beggie... posible da

Asko dira nutrizioari eta kirola egiteari buruzko zalantzak. Nola galderak: nondik ateratzen duzu proteina? Oso ohikoak dira herritarren artean, ezjakintasunagatik agian. Goi mailan lehiatzea eta begetarianoa edo beganoa izatea bateragarriak ez direlako ustea ere badago. Baina errealitatetik kanpo besterik ez. Kirol-maila altuenean egon daiteke eta dieta begetariano-beganoa egin. Nire esperientzia.

Virginia Pérez Mesonero

Virginia Pérez Mesonero
@virginia_perez_mesonero Albaitaria-Elikagaien kalitate eta segurtasuneko masterra. Dietetikako goi-mailako teknikaria eta gizarte- eta kirol-arloko hezkuntza eta animazioko goi-mailako teknikaria. 2021eko Espainiako Kilometro Bertikal eta Snowrunning txapelduna. Mendiko lasterketen Espainiako talde nazionala. Mendiko lasterketen munduko kopako proben irabazlea (Transgrancanaria, Matterhorn Ultraks).

12:30
Aktibismotik enpresa sozialera: "Heura"
Marc Coloma

Marc Coloma
Ko fundatzaile eta aktibista Heuran Marc Coloma, Heura Foods startup bartzelonarraren ekintzaile eta sortzailea. Justizia da bere misioa, eta teknologia, non irtenbideak aurkitzen dituen. 16 urte zituenetik, Colomak gizarte- eta ingurumen-aktibismoko eta animalien eskubideen aldeko ekimenak gidatu ditu. Badakit zer aldaketa egin nahi duzun munduan. 22 urte zituela, aktibismoa utzi eta ekintzaile ikastaroa hasi zuen Bartzelona Activan. Abeltzaintza zaharkituta uzteko, irtenbide erakargarriak ekarri behar zituen kontsumitzaileentzat. Horrela jaio zen Heura. 2017ko apirilean % 100 landare-haragia jaio zen, 2021ean mundu osoko 15 herrialdetan baino gehiagotan 4.000 salmenta-puntu baino gehiagotan dagoena.

2018an, Marc Colomak CVC Young Innovator Award saria jaso zuen, 2019an Forbesek business panoramako 100 pertsona sortzaileenetako bat izendatu zuen, eta 2020an Coloma SXXI Ekintzailetzat aitortu dute, AIJECek Kataluniako ekintzailerik onena eta Emprendedores aldizkariaren irabazlea. 2021ean Marc eta Bernat Espainiako beste 100 fortuna handienen artean sartu dituzte Forbesen arabera, planetan duten eragin positiboagatik.

Sukaldean

12:45
Gabonetako gozokiak

Gabonetako otorduetan harritu egiten da ohiko postreekin, bertsiorik gustagarrienean: landareen % 100. Turroia, polboroiak eta beste ezustekoren bat, erraz aurkitzen diren osagaiekin eta konplikaziorik gabe. Ezin duzu galdu!

aida Lídice

Aida Lídice Lueje
@beginveganbegun Aida asturiar bat da, 2012an errezeta beganoen blog bat ireki zuena, une horretan deskubritzen ari zen sukaldaritza beganoaren munduan lehen urratsak partekatzeko. Bederatzi urte geroago, 2 liburu, errezeta ugari eta sare sozialetan 100.000 jarraitzaile baino gehiago dituen Begin Vegan Begun blogak ibilbide luzea du beggie munduan.

Berriketan

13:45-15:30 DJ set

Sally Rous

SALLY ROUS Eider Suso bilbotar abeslari, ekoizle, konpositore, musika, dj eta collage digital inkonformistako artistaren alter egoa da. Elektropop, synthpop, lofi, ingurumen-soinuak, irudiak, antsietateak, zalantzak, bidegabekeriak, ostadarra, emozioak, Hori guztia koktel-ontzi batean sartu eta Sally Rous unibertsoa izango duzu.

Eszenaratzean, musika beste adierazpen artistiko batzuekin uztartzearen aldeko apustua egiten du, hala nola bideoarekin edo performancearekin, esperientzia paregabea sortzeko.

2019ko abenduan, Rousek bere lehen ikuskizuna egin zuen, diziplina horiek elkartuz. 2020ko urtarrilean aurkeztu zen Through the Mirror, Bilboko Muelle tabernako « Alegres Biribilketas » zikloan. Urte horretan bertan, dj gisa ere merkaturatu zen, eta Bilboko La Terminal (FICC) udalerrian bizi zen.

2020. urtearen amaieran, Rousek Haceria-Arteak elkarteak eta La Caixa gizarte-lanak emandako Birus Bekak saria lortu zuen, 2021eko maiatzaren 7an. Bertan, konfinamendutik irten ginenetik denok bizi izan ditugun 5 albo-ondorio aipatzen ditu.

Gaur egun, hiru proposamen eszeniko aurkezten ditu. DJ set, set solo eta set bat, Alvaro Picó musikariak eta Pablo Escauriazak lagunduta, zuzeneko bideo mappingaren arduraduna. Uztailaren 7an estreinatu zuten BBK Off Festival jaialdian, Bilboko BBK aretoan.

Sally Rous

Sally Rous
@sally.rous

16:00
Dieta beganoen zientzia eta horien onuren zergatia aztertzea gaixotasun nagusienak prebenitzeko eta lehengoratzeko

Zientziak landareetan oinarritutako dieta baten onurak frogatu ditu, eta hitzaldi honetan horiek zeintzuk diren aztertuko dugu, gaixotasun ez-infekzioso prebalenteenetan zentratuz, hala nola gaixotasun kardiobaskularretan, diabetesean eta minbizian. Elikadurak bere prebentzioan, garapenean eta sendabidean duen boterea deskubritzen du.

Ana Calvo

Ana Calvo
@anacalvo.nutrition Ana Calvo Dietetika eta Nutrizioa masterra du, eta 8 urte baino gehiagoko esperientzia, bezero mota desberdinekin lan egiten. Anak ebidentzia zientifikoan oinarritutako eta landareetan oinarritutako dieta bat jarraitzen eta sustatzen du, gaixotasunak prebenitzen, maneiatzen eta sendatzen laguntzeko. Anak ikuspegi holistikoa gomendatzen du zure dieta, osasuna eta ongizatea optimizatzeko. Bere estiloa beroa, enpatikoa eta pozgarria da.

Sukaldean

17:00
Ekitaldi berezietarako kategoriako pintxoak

Gure esku dago nola prestatu sargune zoragarriak jankide guztiak zur eta lur uzteko elikagai begetalekin eta irudimen handiarekin, Gabonei buelta emateko eta % 100 begetal bihurtzeko. Izokin zaporeko tomate beratu xume batetik, kanpainako pate batetik edo pintxo gourmet sorpresa batetik, zorrotzenen gozagarri..

Helenka Santos

Helenka Santos
@helenkasantos_chef Sukaldaritzako aholkularia eta landare-nutrizioko aditua pribatuan edo ostalaritzako enpresentzat, % 100eko sukaldaritza begetaleko eskolak, intolerantzietan eta glutenfree sukaldaritzan aditua. Nire bizitza osoan zehar ostalaritza, turismo eta jendearentzako arretaren munduan aritu naiz, sukaldaritza alternatiboari, energetikoari, landare-nutrizioari, makrobiotikoari, superelikagaiei, sukaldaritza gordinari eta sukaldaritza tradizionalaren familia-oinarri handiari buruzko prestakuntza handia jaso ondoren. Azkenik, nahi gabe nire bizitzako pasio eta dedikazio bihurtu zen horretan aritzeko urrats handia ematea erabaki dut: elikadura, nutrizioa eta gastronomia % 100 landareen aurkako borroka eta hedapen kontzientea.

Berriketan

17:00
Moda jasangarria izan daiteke

Moda jasangarria ehungintza ulertzeko modu berri bat da, ingurumena babestearekin, ingurumena zaintzearekin, justizia sozialarekin eta munduko pobrezia murriztearekin bateragarri egiten duena. Azken batean, kontsumo arduratsu eta jasangarrirako modu bat da. Begi hutsez hala ez dirudien arren, kamisetak erostea bezalako ekintza txikien bidez planeta babesten eta zaintzen lagun dezakegu. Ehungintzako produktu bat erosten dugunean, ez dugu soilik erabiltzen, diseinurako, ekoizpenerako eta salmentarako beharrezkoak diren praktika batzuk ere babesten ditugu. Moda jasangarria etiketa eramatea baino gehiago da. Izan ere, ehungintzaren eraldaketa orokorraz, bere helburuez eta ingurumenean eta gizartean duen eraginaz ari gara.

Airi Ferrer

Airi Ferrer
@fash_reveuskadi “Fashion Revolution Euskadi” 2021ean amaitu nuen Cambridgeko Unibertsitateko BUSINESS SUSTAINABILITY MANAGEMENT ikastaroa. 20 urtez egin dut lan modaren industrian, hainbat arlotatik, diseinutik hasi eta Europa eta Asiako ekoizpeneraino. Nire helburua da datozen belaunaldiekin, gure planetako baliabideekin eta bertan bizi diren pertsonekin konprometitutako komunitate bateko kide izan nahi duten marka, erakunde eta erakundeei laguntzea eta haiekin lankidetzan aritzea, balio nagusitzat berdintasuna, zintzotasuna, etika, iraunkortasuna eta gardentasuna izanik.

Jon Kareaga

Jon Kareaga
@baskbrand Bangladeshera joan eta modaren industriaren atzean errealitatea ikusi ondoren, Jonek, beste bi lagunekin batera, moda marka jasangarri bat sortzeari ekin zion, Bask, moda eraldaketa sozialerako tresna gisa ulertzen duena. Erabateko gardentasuna eta komunikazioa dira marka aldatzeko eragile nagusiak. Uda honetan, hiru aktibista hauek euskal kostaldea zeharkatu zuten furgoneta batean, pasatzen ziren leku bakoitzeko hondakin bilketa antolatuz eta datorren urtean itsasoko plastikoa bainujantziak egiteko lehengai gisa erabili ahal izateko.

Jennifer Fernández

Jennifer Fenández Linde
@sindesperdicio Sindesperdicioko. Emaus Gizarte Fundazioaren upcycling markaKO ceo eta Socal Media. Hondakinak baliabide bihurtzeko lan egiten dugu, ingurumena eta pertsonak errespetatuko dituen eredu iraunkor baten alde eginez. Gure produktu guztiak eskuz eginda daude, sormenaren berrerabilpenetik eta ekonomia zirkularretik abiatuta. Bigarren aukera bat ematen diegu zabortegira kondenatutako materialei. Prozesu iraunkor, artisau eta solidario baten bidez, pieza bakar eta errepikaezinak diseinatu eta josten ditugu. Guztia Arrasateko (Gipuzkoa) lantegi batean egiten dugu, Emaus Gizarte Fundazioak sustatutako gizarteratze-enpresatik abiatuta. Horrela, gure ekintzek bilatzen duten ingurumen-inpaktua ekonomia solidarioko enpresa batetik lan egiteak ematen duen gizarte-balioarekin osatzen da. Xehetasun txiki guztiak azpimarratzen ditugu, esperientzia hau ekonomia solidario eta zirkularraren adibide izan dadin.

Sukaldean

18:30
Kombucha egin zure etxean, profesionalen mailarekin
Griffin Halpern

Griffin Halpern
Co-Founder / CEO and Booch Brewmaster / drinkmucha.com


19.00 Kontzertu

Kike Tormenta

Kike Tormenta (Madril, Espainia) 2006an eman zen ezagutzera, Despierto De Repente bere lehen LPa argitaratu zuenean, "Todo O Nada" ezizenarekin, eta eragin handia izan zuen kritikan eta publikoan, bere proposamen liriko eta musikalaren originaltasunagatik, konpromisoagatik eta gaitasun komunikatibo eta pasionalagatik. Harrezkero, 200 kontzertu baino gehiagoko bira egin du Espainiako Estatuan, eta hainbat bira Latinoamerikarretan aurkeztu ditu bere kantuak 2010/2011/2013 (Mexiko, Kolonbia, Txile, Argentina), artista esanguratsuenetako batzuekin batera.

Kike Tormenta

Kike Tormenta
@kiketormenta

Berriketan

12:00
Beganismoa eta komunikabideak. Nola lortu prentsan gehiago eta hobeto hitz egitea

Beganismoa gero eta gehiago dago guztion ahotan. Nola lor dezakegu komunikabideetan gai honi buruz gehiago eta hobeto hitz egitea? Nola atera daiteke gehiago zure GKE edo negozioa komunikabideetan? Hitzaldi honetan elkarrekin ikusiko dugu zer estrategia erabil ditzakegun komunikabideak gero eta gehiago gure alde jarriz gero eta gehiago eta hobeto komunikatzeko.

Paula González

Paula González
@theveganagency CEO, The Vegan Agencykoa, gobernaezinen podcast programaren gidaria, ESADEko oratoria irakaslea eta Pompeu Fabra Unibertsitatean ikastaroak eman ditu, komunikabideetan idazten du eta Million Dollar Vegan-en Espainiako zuzendaria da. 15 urte baino gehiago daramatza animalien eskubideen aldeko aktibismoan.

12:30
Makillajea eta kosmetika krudel-free eta beganoa aukeratzen ikasiz

Terminologia eta oinarrizko kontzeptuak ikusiko ditugu, tresnak partekatuko ditut marka bat krudelkeria eta free den eta kosmetikako eta makillajeko produktuetan animalia-jatorriko osagai ohikoenak zein diren identifikatzeko.

Asami

Asami
Freelance ikertzailea, dibulgatzailea eta eduki-sortzailea, Asamik modu bakar eta berezian ematen dizu, ikus-entzunezko eduki entretenigarri eta didaktikoaren bidez, animalien esperimentazio-legeen egungo egoerari buruzko informazio argia www.eljardindeasami.info webgunean, animaliengan testatzen duten 400 marka baino gehiagoren zerrenda aurki dezakezue, bai eta tatuajea zaintzeko beganoentzat egokiak diren +300 marka krudel-free zerrenda ere, eguzki-babesak, bizarra egiteko eta depilatzeko, xanpu lehorra, tinduak, azazkaletako esmalteak, lurrinak eta lurrinak; makillajea eta gorputz-atal guztiak deskargatu ditzakezue.

Halaber, testatzen dituzten markak identifikatzen laguntzen du, beganoak ez diren osagaiak irakurtzen irakasten du, probatzen dituen produktuei buruzko % 100eko iritzi gardena eta argia ematen du, eta berariazko beharrak betetzeko eskatzen dioten produktu egokia aurkitzen laguntzen du.

Azkenik, Asamik duela hilabete zabaldu zuen Cruelty-free akademia bat Patreonen bidez, maila guztietako pertsona guztiei marka bat krudelkeria eta free den ala ez jakin dezaten laguntzeko.

Sukaldean

12:45
Orekaren garrantzia. Funtsezkora itzulia

Plater osoa mantenugai guztiekin

Ana Beltrán

Ana Beltrán
Ana Beltran naiz, ama, intuitiboa eta borrokalaria.

Jendea eta natura gustatzen zaizkit, maiuskulekin, eta erraz hunkitzen naiz!

Egunero lan egiten dut, nire onena eskaintzeko.

Nire istorioa emakume errebelde batena da, bere lekua eta balioa bilatzen dituena, gizonen mundu batean. Urte askotako bilaketaren ondoren, sukalde bateko sutegien beroaren atzean segurtasuna aurkitu zuela.

Eta hortik ulertu zuen bere lanak izan zezakeen garrantzia eta garrantzia, beste pertsona batzuei lagunduz beren oraina eraikitzen, beren edertasuna, esentzia eta egia sentitzen, janariaren eta onarpenaren bidez, buru-erosotasuna eta bizi-energia sortuz.

Ikasi Dietetika eta Nutrizioa, sukaldaritza tradizionala, eta sukaldaritza joera pila bat, baita basa-landare sendagarriak munduan, eta hazkunde pertsonalarekin lotutako hainbat gai, betiere lotunea bilatzen, planetaren osasuna eta iraunkortasuna.

Gaur egun, 18 urte baino gehiago daramatzat ehunka pertsonari janaria prestatzen eta modu kontzientean elikatzen irakasten, osasuna, alaitasuna eta bizitzarekiko maitasuna irabaziz.

Berriketan

13:30 - 15:30 DJ set

CLRK

Celeraka (Ireide basarás) 1999an Bilbon jaiotako Ondarroako dj bat da, bere nahasketa ausart eta bizkorrengatik ezaguna. Genero oso desberdinak nahasten dira eta BPMak gutxi ausartuko liratekeen mailetaraino azeleratzen dira, erritmo latinoekin, hip-hoparekin eta elektronikaren barruko hainbat azpigenerorekin (technko, reino, psy-trance, jungle, hardcore...). Rap-egile gisa ere aritzen da, eta duela gutxi ekoizle gisa. Artista aldakorra da, edozein generotan eta edozein girotan ondo biltzeko gai dena.

16:00
Dieta Alkalina eta Aminoazidoak Kolagenorako Big Food & Big Pharmaren aurrean

Dieta alkalinoak nabarmendu egiten du prozesatu gabeko landare-elikagai gordinen garrantzia, uretan aberatsak, zuntzean aberatsak eta glukosa asimilazio motelekoa egiten duen landare-egitura dutenak.

Dieta beganoa ez da alkalinoa izan behar, batez ere karbohidrato, azukre eta ultraprozesatu ugari dituztenak. Big Food & Big Pharma jokoaren barruan bizi gara. Bertan, asimilazio azkarreko glukosan aberatsak diren elikagaiak jaten ditugu (azukreak eta digestio errazeko almidoia), eta 50 edo 60 urterekin gaixotasun metaboliko kronikoa izateko aukera handia dugu (hipertentsioa, diabetesa edo sindrome metabolikoa). Gure helburua metabolismoa alkalinizatzea da, eta, horretarako, landare-elikagai fresko gehiago sartuko ditugu, eta zelulen metabolismo aerobikoa bultzatuko dugu azido zitrikoaren zikloa aktibatzean.

Kolagenoa osatzen duten aminoazidoen gehigarriak hezurretara, artikulazioetara eta larruazalera bideratuta daude. Kolageno hidrolizatuari buruzko publizitate masiboa haragi- eta arrain-industriako hondakinak birziklatzeko modu bat baino ez da. Kolageno hidrolizatua animalia gelatina erdiidigerituak dira, baina kolageno hori ez doa zuzenean gure gorputzeko artikulazioetara. Benetan behar duguna aminoazidoak dira gure kolagenoa sortzeko, hau da, tratamendu ortomolekularra. Aminoazido horiek landare-jatorrikoak dira.

Denok zahartzen gara hormona-jariakinean ezinbestean erorita, eta tratamendu horren helburua da prozesu saihestezin hori bi modutan moteltzea: metabolismoa alkalinizatuz eta aminoazidoak emanez, birsortze osteoartikularra indartzeko.

HDavid Meléndez Morales

David Meléndez Morales
@citricdiet_regenesan David Meléndez Morales Biologian lizentziatua da, eta Biokimikan eta Biologia Molekularrean doktorea La Lagunako Unibertsitatean. Giza metabolismoa dietaren eta elikadura-osagarrien bidez modulatzen du. Zelulen Metabolismoaren Institutuaren sortzaileetako bat da, eta CitricDieten sortzaile eta zuzendaria. Krebs zikloko gizendegietan egindako ikerketari esker, bi patente garatu ditu: lehenengoa, sindrome metabolikoa tratatzeko azido aspartikoaren propietateei buruzkoa, eta, bigarrena, metabolismoa alkalinizatzeko edari baten formulazioa. Azido zitrikoa alkalinizatzaile gisa erabiltzean oinarritzen da, glizinarekin eta kaltzioarekin pH-a orekatzeko, eta C bitaminarekin antioxidatzaile gisa. Azken urteotan aminoazidoetan oinarritutako elikadura-osagarriak eta kosmetika formulatzen dihardu, kolagenoaren sintesia indartzeko.

Sukaldean

17:00
Harvard platera % 100 begetala den dietari aplikatuz

Harvardeko (Harvard University) Osasun Publikoko Eskolako nutrizioan adituak diren pertsonek sortutako jateko platera janari osasungarri eta kulunkariak sortzeko gida da – Plater batean zerbitzatzen direnak edo askarian edo bazkarian eramaten direnak –. USDAren (Amerikako Estatu Batuetako Nekazaritza Departamentua) jatorrizko piramidea kritikatua izan zen zereal finduak eta zereal integralak ez bereizteagatik, gantz saturatu eta asebeteen artean, eta ariketan behar besteko enfasirik ez jartzeagatik; beraz, hau askoz bertsio eguneratuagoa da, eta askoz gomendio koherenteagoa elikadurari eta ohitura onei dagokienez.

Helenka Santos

Helenka Santos
@helenkasantos_chef Sukaldaritzako aholkularia eta landare-nutrizioko aditua pribatuan edo ostalaritzako enpresentzat, % 100eko sukaldaritza begetaleko eskolak, intolerantzietan eta glutenfree sukaldaritzan aditua. Nire bizitza osoan zehar ostalaritza, turismo eta jendearentzako arretaren munduan aritu naiz, sukaldaritza alternatiboari, energetikoari, landare-nutrizioari, makrobiotikoari, superelikagaiei, sukaldaritza gordinari eta sukaldaritza tradizionalaren familia-oinarri handiari buruzko prestakuntza handia jaso ondoren. Azkenik, nahi gabe nire bizitzako pasio eta dedikazio bihurtu zen horretan aritzeko urrats handia ematea erabaki dut: elikadura, nutrizioa eta gastronomia % 100 landareen aurkako borroka eta hedapen kontzientea.

Berriketan

17:00
"Niregatik eta nire lagun guztiengatik" liburu berri bat liburutegi antiespezistarentzat

Gure gizarteko pertsona txikiei eta haurrei zuzendutako argitalpen-proiektu bat da, haiek baitira etorkizuna, eta animalien etikan hezi behar ditugu.

Gaur egun, animaliei buruzko ipuin-liburu asko daude, baina bat ere ez gure eguneroko bizitzan animalia-abusuak egiten ditugun esparru guztiak hartzen dituena. Liburu honek ekintza horiek ikusarazi eta irtenbideak eman nahi ditu, horretarako jolasa, memoria eta psikomotrizitatea formatu didaktiko batekin erabiliz. Liburu interaktiboa da, non irakurleek mihiak eta hegalak bezalako baliabideak manipulatuz jardun behar duten. Ikasgelan edo familiarekin erabiltzeko liburu bat.

Ez da ipuin bat, ez da liburu bat gehiago, bakarra da. Baina liburu hau ez da existitzen oraindik, argitalpena bilatzen duen proiektu bat da eta espero dut zuek guztiok horren alde egitea.

Niregatik eta nire lagun guztiengatik

Violeta Sánchez Trexu

Violeta Sánchez Trexu
Violeta Sánchez Trexu, liburuaren atzean dagoen pertsona da. Diseinatzaile grafikoa eta ilustratzailea. Diseinuko karrera amaitu eta Graduko Azken Lana egin behar zuenean, diseinu editorialaren gainean egitea erabaki zuen, eta, hilabete batzuk zeramatzanez beganoa izaten, ilusio handia zuen neska-mutikoentzako beganismoari buruzko liburu bat egiteko, eta hortik jaio zen ilusioz eta maitasunez betetako liburu hau.

Borroka askotan aktibista da, baina, beganoa denez, 2014tik animalien ustiapena normalizatzeko eta ikusarazteko borrokan dihardu, kolektiboak sortuz, manifestazioak, jardunaldiak eta kaleko ekintzak antolatuz, informazio-mahaiekin eta proiekzioekin. Gaur egun, Xuntanza Vegana bizi den Asturiesen urtero beganismoari buruzko ekitaldi bat antolatzen du, non hitzaldiak eta bestelako jarduerak egiten diren. Aurten abenduan ospatuko da.Era berean, animalien hainbat babesle eta santutegi babesten ditu solidarioki, diseinuaren profesional gisa.

18:00
Basafauna errespetatuz

Ezagutzen al duzu elkarrekin bizi zaren basafauna? Badakizu nola erantzun larrialdi-egoera baten aurrean? Ikasi nola jokatu egunero naturan sartzen garenean aurki ditzakegun egoeretan (harrapaketak, zaurituak, umezurtzak...)

Basafaunarekin erabaki egokiak hartzen lagunduko dizun ibilbide espres bat, haren bizia salba dezakeena.

Reserva Hijos del Bosque

Basoko seme-alaben erreserba
@reservahijosdelbosque Hiru zutabetan lan egiten dugu:
1. Ingurumen-hezkuntza,
2. Iberiar penintsulako flora eta fauna kontserbatzea
3. Erreskate-zentroa sortzea (Erreserba).

1. eta 2. zutabeak aktibo daude gaur egun, eta erreserba sortzeko lanean ari gara. Behar duten basa-espezieei aldi baterako edo modu iraunkorrean etxea emateko lekua. Batez ere ehiza-faunan espezializatuko gara, gaur egun ia ez baitago espezie horiek hartuko dituen zentrorik.

Sukaldean

18:30
HEURA - XXI. mendeko harategia: tradizioak berritzen
Heura

Prabhu
@chefalexpirla Alex es un pirata culinario, ponlo donde quieras y hará que las cosas sucedan. Harto del estilo conservador de la cocina vegana, decidió romper los esquemas. Creó este proyecto hace más de 9 años y aún sigue dando guerra. Es el cerebro detrás de los platos y el animal espiritual del proyecto. No te dejes confundir por su nombre de yoga, su técnica culinaria es digna de la más alta gastronomía francesa.



19:00 - 19:45 Concierto

ARHATS

Arhats kantautore eta konpositore donostiarra da, eta orkestretan eta bandetan urteak eman ondoren, bakarkako proiektu intimo eta sinple bat sortzea erabaki du, non melodia politak gailentzen diren Eta malenkoniatsuak, gitarrarekin bakarrik.

Arhats

Arhats
@arhats

Masterclass

11:30
Vinyasa Flow klasea

Nire klaseek zu ez epaitzera bultzatzen zaituzte, eta esterillan nola agertu beharko zenukeen jakiteko itxaropenak askatzera. Aitzitik, yoga perfekziotik haratago doan praktika dela erakusten dizute, eta ikasteko, hazteko eta askatzeko aukera ematen dizute. Saioan sekuentzia dinamiko bat gidatuko dut, arnasketa kontzientearekin batera, baina sekuentziatik haratago aukera bat da sentitzeko, behatzeko eta zutaz gozatzeko.

Izen-ematea doan

Skymaddi

María Eskitxabel
@eskymaddi Maria dut izena, eta yoga praktika duela bost urte aurkitu nuenetik, nire autoezagutza-prozesuan zutabe bat izan da. Epaiketak alde batera utzita begirada barrura eramatea, onarpenetik, egin dezakezun oparirik onena da. Deskubritzen ari naizena partekatzea eta nire eskoletara joaten diren pertsonak auto-esplorazio prozesuan gidatzea da nire ilusioa.

Berriketan

12:30
Ez beldurrik izan polizia beganoari

Landareetan oinarritutako elikadura baten barruan dietista-nutrizionista eta dibulgatzaile gisa izan dudan esperientziaz hitz egingo dugu. Kontsultan aurkitu ditudan zailtasunak eta elikadura beganoaren oinarrizko zailtasunak. Baina obsesiorik gabe.

Victoria Lozada

Victoria Lozada
@nutritionisthenewblack Dietista-nutrizionista, elikadura-portaeraren nahasmenduei buruzko masterra duena. Nutrizio beganoan aditua. 3 libururen egilea: "La buena nutrición", "Todos a la mesa" eta "por qué comes cómo comes cómo comes". Zabaldu sare sozialetan@nutritionisthenewblack kontutik, obsesiorik gabeko nutrizioari buruz hezteko eta dietaren kulturaren aurka borrokatzeko.

Sukaldean

12:45
Cheescake originala, beganoa, koiperik eta azukrerik gabea.

Ikasi zein diren arrautzaren, gelatinaren eta esnegainaren ordezkorik egokienak, eta ongi orekatu koipeak. Anakardorako eta kokorako beste aukera batzuk bilatzen erakutsiko dizut.

Itziar Brandres

Itziar Bandres
BEGANISMOA ETA NI
6 urterekin erabaki nuen inor gehiago ez jatea, untxitxo batekin maitemindu nintzen nire ahizpari, Txuriri, zer tokatzen zaion, eta ez nintzen konturatu zein zen hura hazteko helburua. Ama baserrikoa zen eta berak ezin zuen nire jarrera ulertu.

Behin txangurru batzuk irakiten utzi eta kargua utzi zidanean, argibide argiak eman zizkidan, zenbat denboraz utzi behar nituen irakiten eta sua nola itzali. Ezin izan nuen oinazea ikusi, eta ama etorri zenean txangurroak bainuontzian zeuden, hondarrarekin egin nien hondartza batean. Pentsa nire amak zer pentsatzen zuen nitaz. Neska hau inozoa da. Animaliak jatera behartzen ninduten arren, nahiko eskakeatzen saiatzen nintzen.

18 urterekin Bilbora joan nintzen bizitzera, eta elikaduran aldaketak hasi nituen. Hasieran begetarianoa. Baina beti anemia zuen, kirol askorantz eta oso gutxi pisatzen zuen, ez zen 40K-ra iristen. Kezkatu egin nintzen, eta arrain pixka bat jaten hasi nintzen. Ezagutu nituen makrobiotika, algak, misoa, haziak... oso gozagarri mineralizatzaileak ziren, eta horregatik behar nuen.

Eta makrobiotika beganoarekin, gaur arte.

13:30
Zero zabor

Ohiko garbiketa-produktuetan aurkitzen ditugun toxikoez hitz egingo dugu.
Alergien eta intolerantzien arazo gero eta ohikoagoak.
Nola ordezkatu produktu horiek.
Nola ordezkatu etxeko lurrinak eta girogailuak.
Kristal-garbitzailea, garbigailurako leungarria, garbigailurako xaboia, garbiketa-harria... egiten erakutsiko dizut.
Azkenean, egindako produktuen zozketa egingo dugu.


13:30 - 15:30 DJ set

PANTX RECORDS

Pantx Records Jamaikako musika kultura sustatzen duen talde autogestionatua da Euskal Herrian. Bilbon bizi diren Karibeko soinu sinkopatuetan ibilera luzeko buru urduri batzuk bildu ziren orain irakurtzen ari zaretena osatzeko. Akatz, Euskatalites, Bilbomatiks, Amaika Rude Sound eta beste hainbat proiektutan parte hartzetik datozen pertsonak. Baltz doktorea, Runto Selektor, Skin Kong, Etchcoy, The Operator, Pablo Runtogether, Lady Mallorska, Andon Ellis, Barna Big Tornbon, Miss Waymon, P. Jauna edo Tiki Boom bezalako binila-saioetan murgilduta. Fanzine formatuko paperezko argitalpenean ere adituak (eta bakarra 2011tik), Run Together edo Bilbo Reggae Skins-en eskutik. Irrati libreetako frekuentzietan Jamaikako soinuei eskainitako irratsaioetan parte hartu zuten, besteak beste, Bilbo Goes Ska eta Black Ark Irola Irratian 107.5 FM eta ex Tas-Tas Irrati librea izenekin.

Pantx Records-ek Bilbo Reggae Skins kolektiboaren lekukoa jasotzen du, reggae bidez arrazismoaren aurkako proposamenak sortzen zituztenak Bilbon.

Pantx Records

Pantx Records
@pantxrecords

Back to Top